Notatnik z przepisami

Wpis

niedziela, 18 stycznia 2015

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym

To danie powstało z konieczności wymyślenia czegoś bez mięsa, co nie będzie naleśnikami ani makaronem. Wyszło całkiem nieźle, choć wszyscy zgodnie przyznali (poza jedną osobą optującą za daniem wegetariańskim), że w tym daniu przydałby się kurczak.

 

SKŁADNIKI:

250ml passaty pomidorowej

2-3 łodygi selera naciowego

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

2 łyżki masła

3 małe marchewki

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki ananasów plus syrop (pominęłam z powodu protestów domowników)

1 papryka czerwona

natka pietruszki do posypania na wierzch

odrobina soku z cytryny

1-2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka miodu

przyprawy: sól, pieprz, jeśli ktoś uznaje, można dać pół kostki rosołowej lub naturalną vegetę ekologiczną, curry, pieprz ziołowy, papryka ostra, papryka słodka, słodki sos chili Vitasia (z Lidla, całkiem niezły, ilość według uznania, można pominąć, ale fajnie podkręca smak)

Warzywa myjemy, selera kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, marchewkę również kroimy drobno. Kroimy cebulę w drobną kostkę, podsmażamy ją na oleju rzepakowym, przekładamy do garnka lub do głębokiej patelni. Resztę warzyw smażymy parę minut na tej samej patelni, co uprzednio cebulę, dodając do tego 2 łyżki masła, vegetę, sól, pieprz. Gdy trochę się podsmaży, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, by przykryła warzywa i dusimy razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem aż marchewka zmięknie. Po tym czasie zalewamy całość passatą pomidorową, przyprawiamy regulując smak cukrem/miodem, sokiem z ananasa, sokiem z cytryny, octem, słodkim sosem chilli, by wyważyć smaki na słodko-kwaśny. Na tym etapie dodajemy też odsączoną kukurydzę z puszki i drobno pokrojonego ananasa. Dusimy krótko. Podajemy z ryżem i natką pietruszki na wierzchu.

 

EDIT:

Można robić różne wariacje tego dania. Kiedyś zdarzyło mi się zrobić gulasz z indyka w podobny sposób, tylko na rosole, z koncentratem pomidorowym i właśnie cebulą, marchewką i selerem naciowym. To danie powyżej warto urozmaicić o pokrojonego w kostkę i usmażonego indyka lub kurczaka.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
szoszanawkuchni
Czas publikacji:
niedziela, 18 stycznia 2015 21:48

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/02 23:23:19:

    Warzywa w sosie czasem są świetną alternatywą dla standardowych obiadów.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

Dodaj komentarz