Notatnik z przepisami

Wpis

środa, 20 maja 2015

Obiad ekspresowy - spaghetti z cukinią i pomidorami

Lekki obiad w dwadzieścia minut? Ależ proszę bardzo.

 

Spaghetti z cukinią, pomidorami i cheddarem (2-3 osoby):

- 1 cukinia

- 2 małe pomidory

- 1 cebula

- 1-2 ząbki czosnku (wedle uznania)

- ocet balsamiczny/winny/sok z cytryny

- 50g sera cheddar

- świeże zioła (miałam pietruszkę i miętę, ale spokojnie nada się również bazylia, oregano, cząber)

- oliwa

- 1 łyżka masła

- przyprawy: pieprz syczuański, curry, pieprz czarny, sól, papryka chili, papryka słodka lub inne wedle uznania

- makaron spaghetti lub tagliatelle

- ew. ketchup lub koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżeczki)

Cukinię i pomidory myjemy, bez obierania kroimy w drobne cząstki, cebulę siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek. Cukinię wraz z cebulą wrzucamy do garnuszka, zalewamy oliwą i dodajemy masło. Przesmażamy, po czym dalej dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Dodajemy pokrojone pomidory i czosnek, dusimy do miękkości. Na tym etapie można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub ok. 2 łyżeczki ketchupu. Przyprawiamy, dodajemy ocet lub sok z cytryny. Podajemy z makaronem spaghetti, posypane cheddarem pokrojonym w kostkę i posiekanymi ziołami. Najlepiej smakuje z lampką wina. :) Voila!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
szoszanawkuchni
Czas publikacji:
środa, 20 maja 2015 17:41

Polecane wpisy