Notatnik z przepisami

Wpis

wtorek, 02 czerwca 2015

"Gulasz" z ciecierzycy

Kolejny szybki obiad w wersji wegetariańskiej, gdyby nie to, że dodałam do niego trochę masła, byłby wręcz wegański. Czas przygotowania to ok. pół godziny.

Składniki:

- 1 słoik/puszka ciecierzycy (400g),

- 1 cebula

- 1 papryka

- 0,5 cukinii

- 1 marchewka

- 3 łodygi selera naciowego

- 2 ząbki czosnku

- 400g pomidorów krojonych

- 1 mała papryczka chili

- garść korniszonków

- oliwa i masło do smażenia

- pęczek świeżej pietruszki lub świeży tymianek

- szklanka bulionu (warzywny, drobiowy lub, od biedy, kostka rosołowa)

- przyprawy: pieprzy syczuański, ocet balsamico, czubryca zielona, sól, curry, kilka ziarenek kolendry, kumin, papryka słodka, papryka wędzona, można użyć też sosu sojowego, sosu Worcester i koreańskiej pasty paprykowej gochujang.

 

Kroimy cebulę, paprykę, marchewkę, selera, cukinię w kostkę, papryczkę chili w plasterki (jeśli nie chcemy, by było zbyt ostre usuwamy pestki), korniszonki w plasterki, smażymy razem na maśle z oliwą, gdy warzywa trochę zmiękną, podlewamy całość szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem. Gdy się podduszą i będą miękkie, dodajemy czosnek i posiekaną pietruszkę (ilość wedle uznania), podsmażamy, zalewamy pomidorami krojonymi. Ciecierzycę odsączamy na sitku z zalewy, opłukujemy i dodajemy do całości, dusimy razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. Przyprawiamy. Podajemy z ryżem naturalnym, kaszą jęczmienną lub kuskusem, na wierzch można dać łyżkę śmietany i świeże zioła.

EDIT:

Zamiast ciecierzycy nada się też zwykła fasola z puszki, np. czarna fasola (bardzo zdrowa), dodatek chorizo albo węgierskiej kiełbasy suszonej byłby idealny.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
szoszanawkuchni
Czas publikacji:
wtorek, 02 czerwca 2015 19:00

Polecane wpisy