Notatnik z przepisami

Wpis

sobota, 18 lipca 2015

Krem z zielonego groszku

SKŁADNIKI:

- 0,5kg zielonego groszku łuskanego (najlepiej świeży, ale może być mrożony),

- 2 marchewki

- 2 pietruszki

- 2 ząbki czosnku

- ćwiartka selera

- śmietana 18 lub 12%

- masło, oliwa

- 1 duża cebula

- natka pietruszki i/lub lubczyk

- szczypiorek

- kostka rosołowa/suszona jarzynka/vegeta ekologiczna/"piramidka smaku" z Lidla

- 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

- sól, pieprz, chili

- sok z połowy cytryny

 

Cebulę kroimy w kostkę, rozgrzewamy na dnie garnka oliwę z masłem, wrzucamy na nią cebulę, solimy i smażymy aż się zeszkli. Zalewamy całość ok. 2 litrami wody, wrzucamy do niej świeżą natkę pietruszki, lubczyk świeży, jarzynkę suszoną, liście laurowe i ziele angielskie, obrane marchewki, pietruszkę, selera, dwa ząbki czosnku obrane i gotujemy wywar aż warzywa zmiękną, można dodać kostkę rosołową, jeśli ktoś ją uznaje lub przygotować porządny bulion na mięsie. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je z garnka, na ich miejsce wrzucamy opłukany groszek i gotujemy aż zmięknie (trudno powiedzieć ile czasu, ale jakieś pół godziny, trzeba co jakiś czas kosztować). Gdy groszek już będzie miękki, wrzucamy znów do garnka ugotowane warzywa, pokrojone, by łatwiej je było zmiksować. Wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie przed zmiksowaniem. Blendujemy już nieco przestudzoną zupę na gładki krem, jeśli będą w niej przeszkadzały łupy z groszku, zupę należy dla gładkiej konsystencji przetrzeć przez sito. Pod koniec przyprawiamy wedle uznania; sokiem z połowy cytryny, papryczką chili, tymiankiem, pieprzem itd. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
szoszanawkuchni
Czas publikacji:
sobota, 18 lipca 2015 14:55

Polecane wpisy