Notatnik z przepisami

Wpis

poniedziałek, 19 października 2015

Penne z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami

Wbrew pozorom to danie nie jest drogie, a dość wyszukane, koszt jednej porcji to około sześć, w porywach siedem, złotych.

Potrzebujemy (dla 2 osób):

- 500g makaronu penne

- 100ml śmietany 18%

- 2 zielone cebulki

- 2 ząbki czosnku

- sos balsamiczny

- 50 - 100g szynki szwarcwaldzkiej (ilość zależna od upodobań)

- oliwa, łyżka masła

- garść pomidorów suszonych (ok. 100g)

- 0,5 szklanki białego wina (u mnie lidlowski Tokaj, 10zł za butelkę)

- przyprawy, które użyłam: oregano suszone, tymianek, pieprz czarny, płatki chili, pieprzy syczuański, 2 łyżeczki cukru brązowego, 0,5 łyżeczki toskańskiego miodu spadziowego, sos piri-piri, ćwiartka kostki rosołowej, świeża bazylia

Szynkę w plastrach kroimy w kosteczkę lub rwiemy na kawałeczki, pomidorki siekamy na drobniejsze cząstki, kroimy zieloną cebulkę (wraz z cybuszkami, część cybuszków pozostawiamy do dekoracji). Szynkę rumienimy na oliwie (można dodać oliwy z suszonych pomidorów), dodajemy pomidory i cebulkę, smażymy razem. Zalewamy białym winem i gotujemy razem ok.5 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę i wlewamy do całości na patelnię, na tym etapie regulujemy smak, jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy cukier brązowy/miód. Sypiemy pieprz, dodajemy kostkę, można podlać wodą, by sos stał się rzadszy, dodajemy ocet balsamico do smaku, łyżkę masła, ścieramy lub wyciskamy do sosu ząbek lub dwa czosnku, przyprawiamy dalej według uznania. Ja doprawiłam dla ostrości sosem piri-piri, dodałam również szczyptę oregano i tymianku. Ugotowany, odcedzony makaron penne zalewamy w garnku tak przygotowanym sosem i podajemy posypany zieloną cebulką, świeżą bazylią i polany sosem balsamicznym. Doskonale smakuje z lampką białego wina. :)

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
szoszanawkuchni
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 października 2015 16:39

Polecane wpisy

  • Polenta z boczkiem

    Polenta okazała się bardzo wdzięczna do przygotowania, można ją modyfikować na wiele sposobów, przyrządzić na słodko, zapiec z owocami, można dodać do niej ser

  • Bataty!

    Bataty "chodziły" za mną od jakiegoś czasu i ciągle jakoś brakowałoodwagi, żeby się za nie zabrać, ale ostatnio się zmobilizowałam, kupiłam nieco więcej niż kil

  • "Gulasz" z ciecierzycy

    Kolejny szybki obiad w wersji wegetariańskiej, gdyby nie to, że dodałam do niego trochę masła, byłby wręcz wegański. Czas przygotowania to ok. pół godziny. Skła