Notatnik z przepisami

Wpis

sobota, 19 marca 2016

Polenta z boczkiem

Polenta okazała się bardzo wdzięczna do przygotowania, można ją modyfikować na wiele sposobów, przyrządzić na słodko, zapiec z owocami, można dodać do niej ser grana padano albo parmezan, podać z różnymi wariantami sosów np. z grzybowym lub serowym i tym sposobem uczynić z niej danie główne lub dodatek zamiast ryżu lub ziemniaków. Dobrze smakuje grillowana, najlepiej przełamana jakimś bardziej zdecydowanym smakiem.

- 1 szklanka kaszy kukurydzianej

- garść szczypiorku

- garść startego cheddara

- ok. 80g wędzonego boczku w plastrach

- odrobina oliwy do posmarowania blachy

- 0,5 litra wody

- 0,5 kostki rosołowej (kostkę można oczywiście zastąpić naturalnym wywarem warzywnym lub mięsnym np. pół na pół z ww. wodą)

- do przyprawienia: płatki chilli, cząber, bazylia, pieprz, sos worcester, pieprzy syczuański, kmin rzymski

Zagotować w garnku wodę, zmniejszyć ogień (nie może się gotować za mocno), rozpuścić w wodzie kostkę rosołową i stopniowo, cały czas energicznie mieszając, dosypywać po łyżce kaszy kukurydzianej. Należy tu bardzo uważać, by nie zrobiły się grudki. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć i bulgotać, przyprawić, dodać drobno pokrojony boczek, szczypiorek i ser. Gdy masa zrobi się gęsta należy ją wylać na blachę lub do innego wcześniej posmarowanego oliwą naczynia, wygładzić powierzchnię, posypać z wierzchu kaszą kukurydzianą, by polenta zrobiła się chrupiąca i odczekać, by wierzch zaczął tężeć. Włożyć do piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wyjąć, wystudzić (gdy masa zrobi się zimna, całość całkiem stężeje). Podawać krojoną np. w trójkąty na zimno lub uprzednio podgrzaną (na patelni, w mikrofalówce) z sosem pomidorowym przygotowanym wedle uznania (lub innym), z sałatką lub z młodym szpinakiem, posypaną serem cheddar i polaną glazurą balsamiczną.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
szoszanawkuchni
Czas publikacji:
sobota, 19 marca 2016 18:33

Polecane wpisy