Notatnik z przepisami

Wpisy

  • sobota, 19 marca 2016
    • Polenta z boczkiem

      Polenta okazała się bardzo wdzięczna do przygotowania, można ją modyfikować na wiele sposobów, przyrządzić na słodko, zapiec z owocami, można dodać do niej ser grana padano albo parmezan, podać z różnymi wariantami sosów np. z grzybowym lub serowym i tym sposobem uczynić z niej danie główne lub dodatek zamiast ryżu lub ziemniaków. Dobrze smakuje grillowana, najlepiej przełamana jakimś bardziej zdecydowanym smakiem.

      - 1 szklanka kaszy kukurydzianej

      - garść szczypiorku

      - garść startego cheddara

      - ok. 80g wędzonego boczku w plastrach

      - odrobina oliwy do posmarowania blachy

      - 0,5 litra wody

      - 0,5 kostki rosołowej (kostkę można oczywiście zastąpić naturalnym wywarem warzywnym lub mięsnym np. pół na pół z ww. wodą)

      - do przyprawienia: płatki chilli, cząber, bazylia, pieprz, sos worcester, pieprzy syczuański, kmin rzymski

      Zagotować w garnku wodę, zmniejszyć ogień (nie może się gotować za mocno), rozpuścić w wodzie kostkę rosołową i stopniowo, cały czas energicznie mieszając, dosypywać po łyżce kaszy kukurydzianej. Należy tu bardzo uważać, by nie zrobiły się grudki. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć i bulgotać, przyprawić, dodać drobno pokrojony boczek, szczypiorek i ser. Gdy masa zrobi się gęsta należy ją wylać na blachę lub do innego wcześniej posmarowanego oliwą naczynia, wygładzić powierzchnię, posypać z wierzchu kaszą kukurydzianą, by polenta zrobiła się chrupiąca i odczekać, by wierzch zaczął tężeć. Włożyć do piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wyjąć, wystudzić (gdy masa zrobi się zimna, całość całkiem stężeje). Podawać krojoną np. w trójkąty na zimno lub uprzednio podgrzaną (na patelni, w mikrofalówce) z sosem pomidorowym przygotowanym wedle uznania (lub innym), z sałatką lub z młodym szpinakiem, posypaną serem cheddar i polaną glazurą balsamiczną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szoszanawkuchni
      Czas publikacji:
      sobota, 19 marca 2016 18:33