Notatnik z przepisami

Wpisy

  • wtorek, 02 czerwca 2015
    • "Gulasz" z ciecierzycy

      Kolejny szybki obiad w wersji wegetariańskiej, gdyby nie to, że dodałam do niego trochę masła, byłby wręcz wegański. Czas przygotowania to ok. pół godziny.

      Składniki:

      - 1 słoik/puszka ciecierzycy (400g),

      - 1 cebula

      - 1 papryka

      - 0,5 cukinii

      - 1 marchewka

      - 3 łodygi selera naciowego

      - 2 ząbki czosnku

      - 400g pomidorów krojonych

      - 1 mała papryczka chili

      - garść korniszonków

      - oliwa i masło do smażenia

      - pęczek świeżej pietruszki lub świeży tymianek

      - szklanka bulionu (warzywny, drobiowy lub, od biedy, kostka rosołowa)

      - przyprawy: pieprzy syczuański, ocet balsamico, czubryca zielona, sól, curry, kilka ziarenek kolendry, kumin, papryka słodka, papryka wędzona, można użyć też sosu sojowego, sosu Worcester i koreańskiej pasty paprykowej gochujang.

       

      Kroimy cebulę, paprykę, marchewkę, selera, cukinię w kostkę, papryczkę chili w plasterki (jeśli nie chcemy, by było zbyt ostre usuwamy pestki), korniszonki w plasterki, smażymy razem na maśle z oliwą, gdy warzywa trochę zmiękną, podlewamy całość szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem. Gdy się podduszą i będą miękkie, dodajemy czosnek i posiekaną pietruszkę (ilość wedle uznania), podsmażamy, zalewamy pomidorami krojonymi. Ciecierzycę odsączamy na sitku z zalewy, opłukujemy i dodajemy do całości, dusimy razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. Przyprawiamy. Podajemy z ryżem naturalnym, kaszą jęczmienną lub kuskusem, na wierzch można dać łyżkę śmietany i świeże zioła.

      EDIT:

      Zamiast ciecierzycy nada się też zwykła fasola z puszki, np. czarna fasola (bardzo zdrowa), dodatek chorizo albo węgierskiej kiełbasy suszonej byłby idealny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szoszanawkuchni
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 czerwca 2015 19:00