Notatnik z przepisami

Wpisy

  • sobota, 05 lipca 2014
    • Kurczak w sosie musztardowym

      Większość moich przepisów opiera się na pokrojonym w kostkę indyku lub kurczaku z jakimś sosem, który pasowałby do ryżu, kaszy albo makaronu, bo na ziemniaki zwykle nie ma ani czasu, ani ochoty. Można zarzucić mi, że idę na łatwiznę, ale dlaczego nie ułatwiać sobie trochę życia? :)

      Kurczak w sosie musztardowym smakuje wszystkim, robię go dosyć często. Zamiast kurczaka warto zrobić też indyka, na pewno będzie zdrowszy, a danie na smaku wcale nie straci.

      SKŁADNIKI:

      - 2 filety z kurczaka

      - śmietanka (200ml) 18% lub 12%

      - serek topiony śmietankowy lub serowy (opcjonalnie)

      - 2-3 ząbki czosnku

      - musztarda (przeważnie używam słowackiej, u mnie można dostać chyba taką o nazwie "Przysmak Słowacji", ze zmiażdżonymi ziarnami gorczycy, dosyć ostra)

      - 2 łyżeczki miodu

      - 2 łyżki masła

      - oliwa

       

      Do marynaty potrzebujemy ok. połowy słoiczka musztardy, ok. 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, można dodać troszkę octu balsamicznego, 2 łyżeczki miodu, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, chili. Mieszamy te składniki z drobno posiekanym kurczakiem lub indykiem i odstawiamy do lodówki.

      Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, smażymy pół na pół na oliwie z masłem. Na drugiej patelni smażymy kurczaka w marynacie, na koniec podlewamy odrobiną wody, by wytworzył się sos na dnie, dodajemy usmażoną cebulkę, 2 łyżki musztardy, można jeszcze jeden ząbek czosnku wycisnąć do sosu, podbijamy całość śmietaną, dodajemy masła lub serka topionego dla lepszej konsystencji, doprawiamy. Na sam koniec dobrze jest dodać roztarty w dłoniach estragon i już nie zagotowywać, by nie stracił smaku. (Estragon świetnie pasuje do musztardy, uwaga tylko, by nie przesadzić z jego ilością, bo może zdominować całą potrawę). Najlepiej smakuje z makaronem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie musztardowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szoszanawkuchni
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lipca 2014 14:10
    • Kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym

      Niezbyt wymagające danie.

       

      SKŁADNIKI:

      - 2 filety z kurczaka

      - 200g śmietany 12%

      - oliwa do smażenia

      - serek topiony/plasterek serka Hochland (opcjonalnie)

      - pół kostki rosołowej (opcjonalnie)

      - 1-2 ząbki czosnku

      - brokuły

      - włoszczyzna w paskach (np. Hortexu)

      - przyprawy wg. uznania (np. pieprz, sól, ocet balsamiczny, sos Worcester, dowolna mieszanka przypraw do mięsa, gałka muszkatołowa, ostra papryka, łyżeczka musztardy)

      Pokroić kurczaka w kostkę, zalać marynatą z oliwy, octu balsamico, sosu Worcester, przypraw, połowy kostki knorra, wyciśniętego przez praskę czosnku. Odstawić na chwilę, po czym usmażyć na oliwie, pod koniec smażenia podlać wodą i dorzucić ok. dwóch garści włoszczyzny w paskach, dusić razem. W osobnym garnku ugotować brokuły podzielone na różyczki z 1 łyżeczką sody kuchennej dla zachowania zielonego koloru. Po ugotowaniu dodać do mięsa (mogą się trochę rozpadać, im bardziej miękkie, tym lepiej wkomponują się w sos). Zahartowaną śmietanę wlać do całości, można dodać serka topionego i masła dla bardziej kremowej konsystencji lub rozwodnić sos trochę, jeśli jest za gęsty.

      Najlepiej podawać z kaszą gryczaną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szoszanawkuchni
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lipca 2014 13:53
    • Makaron razowy z sosem pieczarkowym

      Wegetariańskie, kombinowane, trochę inne niż zwykle. Przepis dla trzech bardzo głodnych osób.

      Składniki:

      - ok. 700g malutkich pieczarek

      - 1 cebula

      - 50g serka topionego śmietankowego lub serowego

      - 2 ząbki czosnku

      - oliwa

      - 1-2 łyżki masła

      - 250ml śmietanki 18%

      - paczka makaronu razowego o dowolnym kształcie

      - przyprawy wedle uznania, użyłam: pieprz, sól, sos Worcester, 1-2 łyżeczki cukru lub miodu, estragon, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę musztardy

      dodatki: roszponka lub rukola, brokuły

      Obieramy pieczarki, kroimy je w ćwiartki, wrzucamy na suchą patelnię, smażymy posolone, aż puszczą wodę, pozwalamy wodzie odparować i rumienimy pieczarki pod koniec dodając trochę cukru, by się karmelizowały. W tym czasie na drugiej patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do pieczarek dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, posypujemy pieprzem, krótko przesmażamy, dodajemy już podsmażoną cebulkę. Serek topiony kroimy na kawałeczki, by szybciej się rozpuścił, dodajemy do pieczarek, zalewamy śmietanką, wrzucamy kostkę grzybową i podgrzewamy mieszając do połączenia. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać trochę wody. Dodajemy drugi ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, przyprawiamy, na koniec rozpuszczamy w sosie do dwóch łyżek masła.

      Podajemy z makaronem razowym i z jakąś zieleninką, najlepiej z roszponką albo rukolą ułożoną na wierzchu dania. Można też do sosu dodać brokuły lub drobno pokrojonego kurczaka, żeby zrobić z tego dania niewegetariańskie.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      szoszanawkuchni
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lipca 2014 13:41